Hel kyckling i ugn med rotgrönsaker

Lagar sig själv i ugnen medans du ligger på soffan eller vattnar blommorna.
Måltid Lunch & Midddag
Portioner 4

Ingredienser
  

  • 1 st kyckling (gärna frigående eller KRAV)
  • 1 ekologisk citron
  • 2-3 st vitlöksklyftor
  • 4 msk ghee eller kycklingfett
  • 1 näve färska örter
  • salt & peppar
  • Blandade rotfrukter såsom färskpotatis, morötter, lök, fänkål och vitkål.
  • Färsk sallad av säsongens primörer (valfritt)

Citron och timjandressing

  • 4 msk citron
  • 4 msk flytande honung
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk färsk hackad timjan
  • salt & peppar

GÖR SÅ HÄR
 

Kyckling

  • Sätt ugnen på 200 grader
    Fett som tål höga temperaturer är kokosolja (använd neutral om du inte gillar kokossmaken), avokadoolja, ghee, kycklingfett, talg och ister
  • Pressa vitlöken i fettet och blanda med näven färska örter. Gnid in hela kycklingen med blandningen och lägg in en halv citron och överbliven örtfettblandning i magen.
  • Salta och peppra runt om kycklingen
  • Ställ sedan in plåten i förvärmd ugn på 200 °C och sänk temperaturen till 150 °C. Tillagningstiden är ungefär en timme per kilo
  • Ställ klockan så du vet när det är 30 minuter kvar, då är det dags att skjutsa in rotgrönsakerna.

Rotgrönsaker

  • Dela grönsakerna i bitar.
  • När det är ca 30 minuter kvar av tiden på kycklingen, lägg på grönsakerna (som du saltar) på plåten, och slå över den sky som bildats på plåten så grönsakerna tar smak
    I samband med detta höjer du temperaturen till 200 °C (den sista halvtimmen) så att skinnet blir knaprigt. Låt kycklingen vila ca 10 minuter före servering

Citron och timjandressing

  • Mixa alla ingredienser i en blender till en härlig dressing

TIPS

Använd skyn som sås också om du vill, antingen direkt som den är eller blanda den i kokosgrädde, tillsätt balsamvinäger (om du vill minska kokossmaken) och ev en skvätt glutenfri soya och salt och peppar vid behov.
SÖKORD Äggfri, Glutenfri, Mejerifri