Hamburgare
Välj klyftpotatis, bröd eller salladsblad till din burgare.
Ingredienser
- 500 gram grovmalen högrevsfärs (gärna KRAV och ekologisk)
- salt & peppar
- ekologisk fast potatis i önskad mängd
- glutenfria hamburgerbröd eller stora salladsblad
- 1 msk torkad timjan till potatisen
- tomat, gurka, lök, bacon och sallad om du vill
Inlagd rödlök
- 2 st rödlök
- 1,5 dl vatten
- 1 dl honung eller lönnsirap
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- salt & Peppar
Hamburgerdressing
- 2 dl veganmajonnäs
- 2-3 msk finhackad gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 2 tsk paprikapulver
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk lönnsirap
- salt & peppar
GÖR SÅ HÄR
Klyftpotatis
- Sätt på ugnen på 200 grader
- Behåll skalet på potatisen. Gnugga potatisen med en borste så att den blir ren och skär den sedan i stavar/tunna klyftor.
- Om du vill kan du lägg den skurna potatisen i ett durkslag och skölj av den med kallt vatten. Då försvinner stärkelsen som gör att potatisen kladdar ihop i ugnen. Lägg sedan potatisen på lite hushållspapper eller i en ren kökshandduk och badda den torr.
- Blanda med valfritt fett och krydda med salt och peppar och valfria örter
- Halvvägs i tillagningen kan du ta ut plåten och vända på potatisen med en stekspade så att klyftorna får stekyta runtom
- Låt potatisen vara inne i ugnen i 30-40 minuter tills de har fått en fin färg
- Avsluta med att strö över lite extra flingsalt om det behövs
Tillbehör
- Lägg salladsbladen i kallt vatten under tiden du steker köttet så de blir krispiga fina.
- Dela tomater och skär upp grönsakerna.
- Ta fram hamburgerbröden om du ska ha det
- Stek bacon
Hamburgare
- Om färsen knådas för hårt och för mycket blir burgaren kompakt och seg. Forma burgaren luftig och fin, tjockleken är upp till dig.
- Platta ut hamburgare av köttet och krydda med salt och peppar precis innan burgaren går ner i pannan eller på grillen. Ingen annan kryddning behövs. Stek i ghee eller talg.
- Få till en bra stekyta. Var inte rädd för att steka på hög värme. Burgaren ska få en brynt och fin yta med ett saftigt inre. Stek ca 2-4 minuter på varje sida beroende på tjocklek. Tänk på att burgaren eftersteks lite, så du räknar med det för att få just den innertemperatur som du vill ha.
Inlagd Rödlök
- Börja med värma upp vatten, äppelcidervinäger, honung,salt och peppar. Innan det börjar koka tar du bort kastrullen från plattan.
- Skiva och lägg i rödlöken och närlöken börjar bli neonrosa så häll i allt i en burk och in i kylskåpet tills detkallnar och där är klar att servera.
Hamburgerdressing
- Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar