Hamburgare

Välj klyftpotatis, bröd eller salladsblad till din burgare.
Måltid Lunch & Midddag
Portioner 4

Ingredienser
  

  • 500 gram grovmalen högrevsfärs (gärna KRAV och ekologisk)
  • salt & peppar
  • ekologisk fast potatis i önskad mängd
  • glutenfria hamburgerbröd eller stora salladsblad
  • 1 msk torkad timjan till potatisen
  • tomat, gurka, lök, bacon och sallad om du vill

Inlagd rödlök

  • 2 st rödlök
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl honung eller lönnsirap
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • salt & Peppar

Hamburgerdressing

  • 2 dl veganmajonnäs
  • 2-3 msk finhackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk lönnsirap
  • salt & peppar

GÖR SÅ HÄR
 

Klyftpotatis

  • Sätt på ugnen på 200 grader
  • Behåll skalet på potatisen. Gnugga potatisen med en borste så att den blir ren och skär den sedan i stavar/tunna klyftor.
  • Om du vill kan du lägg den skurna potatisen i ett durkslag och skölj av den med kallt vatten. Då försvinner stärkelsen som gör att potatisen kladdar ihop i ugnen. Lägg sedan potatisen på lite hushållspapper eller i en ren kökshandduk och badda den torr.
  • Blanda med valfritt fett och krydda med salt och peppar och valfria örter
  • Halvvägs i tillagningen kan du ta ut plåten och vända på potatisen med en stekspade så att klyftorna får stekyta runtom
  • Låt potatisen vara inne i ugnen i 30-40 minuter tills de har fått en fin färg
  • Avsluta med att strö över lite extra flingsalt om det behövs

Tillbehör

  • Lägg salladsbladen i kallt vatten under tiden du steker köttet så de blir krispiga fina.
  • Dela tomater och skär upp grönsakerna.
  • Ta fram hamburgerbröden om du ska ha det
  • Stek bacon

Hamburgare

  • Om färsen knådas för hårt och för mycket  blir burgaren kompakt och seg. Forma burgaren luftig och fin, tjockleken är upp till dig.
  • Platta ut hamburgare av köttet och krydda med salt och peppar precis innan burgaren går ner i pannan eller på grillen. Ingen annan kryddning behövs. Stek i ghee eller talg.
  • Få till en bra stekyta. Var inte rädd för att steka på hög värme. Burgaren ska få en brynt och fin yta med ett saftigt inre. Stek ca 2-4 minuter på varje sida beroende på tjocklek. Tänk på att burgaren eftersteks lite, så du räknar med det för att få just den innertemperatur som du vill ha.

Inlagd Rödlök

  • Börja med värma upp vatten, äppelcidervinäger, honung,salt och peppar. Innan det börjar koka tar du bort kastrullen från plattan.
  • Skiva och lägg i rödlöken och närlöken börjar bli neonrosa så häll i allt i en burk och in i kylskåpet tills detkallnar och där är klar att servera.

Hamburgerdressing

  • Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar
SÖKORD Äggfri, Glutenfri, Mejerifri

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg