Egen barbequesås

Här kan du snabbt och enkelt göra din egna BBQ-sås för sommarens grillkvällar. Det kan vara svårt att hitta färdiga BBQ-såser som är gjorda med endast rena råvaror så att göra sin egen är både gott och nyttigt.
Måltid Sås
Portioner 3 dl

Ingredienser
  

  • 1 st hackad gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk färsk riven ingefära (kan uteslutas)
  • 2 st pressade vitlökar
  • 1 msk paprikapulver (rökt för rökigare smak)
  • 1 msk torkad oregano
  • 0,5 dl honung eller rörsocker efter tycke
  • 1 dl glutenfri sojasås
  • 0.5 dl balsamvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl krossade eller passerade tomater
  • salt
  • peppar

GÖR SÅ HÄR
 

  • Värm försiktigt upp oljan i en tjockbottnad kastrull och rör i tomatpurén. Tillsätt lök och vitlök och fräs den mjuk och glansig på medelhög värme.
  • Mortla gärna kryddorna och häll dem i kastrullen tillsammans med tomaterna, honung, sojasås och vinäger. Salta och peppra.
  • Koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra ytterligare i 15–20 minuter.
  • Mixa med mixerstav, här kan du välja hur slät du vill. Vill du ha en riktigt tjock sås är det bara att låta den koka ännu längre till önskvärd konsistens.
  • Låt gärna grillsåsen svalna och stå lite då blir den godast.
    Vill du ha mer rökig smak på såsen kan du ta i någon droppe rökarom. Var dock försiktig då den lätt tar överhanden. För hetta tillsätt tabasco.
SÖKORD Äggfri, Glutenfri, Mejerifri