Egen barbequesås
Här kan du snabbt och enkelt göra din egna BBQ-sås för sommarens grillkvällar. Det kan vara svårt att hitta färdiga BBQ-såser som är gjorda med endast rena råvaror så att göra sin egen är både gott och nyttigt.
Måltid Sås
Portioner 3 dl
Ingredienser
- 1 st hackad gul lök
- 3 msk olivolja
- 1 msk färsk riven ingefära (kan uteslutas)
- 2 st pressade vitlökar
- 1 msk paprikapulver (rökt för rökigare smak)
- 1 msk torkad oregano
- 0,5 dl honung eller rörsocker efter tycke
- 1 dl glutenfri sojasås
- 0.5 dl balsamvinäger
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl krossade eller passerade tomater
- salt
- peppar
GÖR SÅ HÄR
- Värm försiktigt upp oljan i en tjockbottnad kastrull och rör i tomatpurén. Tillsätt lök och vitlök och fräs den mjuk och glansig på medelhög värme.
- Mortla gärna kryddorna och häll dem i kastrullen tillsammans med tomaterna, honung, sojasås och vinäger. Salta och peppra.
- Koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra ytterligare i 15–20 minuter.
- Mixa med mixerstav, här kan du välja hur slät du vill. Vill du ha en riktigt tjock sås är det bara att låta den koka ännu längre till önskvärd konsistens.
- Låt gärna grillsåsen svalna och stå lite då blir den godast.Vill du ha mer rökig smak på såsen kan du ta i någon droppe rökarom. Var dock försiktig då den lätt tar överhanden. För hetta tillsätt tabasco.
SÖKORD Äggfri, Glutenfri, Mejerifri