Egen barbequesås
Här kan du snabbt och enkelt göra din egna BBQ-sås för sommarens grillkvällar. Det kan vara svårt att hitta färdiga BBQ-såser som är gjorda med endast rena råvaror så att göra sin egen är både gott och nyttigt.
- 1 st hackad gul lök
- 3 msk olivolja
- 1 msk färsk riven ingefära (kan uteslutas)
- 2 st pressade vitlökar
- 1 msk paprikapulver (rökt för rökigare smak)
- 1 msk torkad oregano
- 0,5 dl honung eller rörsocker efter tycke
- 1 dl glutenfri sojasås
- 0.5 dl balsamvinäger
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl krossade eller passerade tomater
- salt
- peppar
Värm försiktigt upp oljan i en tjockbottnad kastrull och rör i tomatpurén. Tillsätt lök och vitlök och fräs den mjuk och glansig på medelhög värme.
Mortla gärna kryddorna och häll dem i kastrullen tillsammans med tomaterna, honung, sojasås och vinäger. Salta och peppra.
Koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra ytterligare i 15–20 minuter.
Mixa med mixerstav, här kan du välja hur slät du vill. Vill du ha en riktigt tjock sås är det bara att låta den koka ännu längre till önskvärd konsistens.
Låt gärna grillsåsen svalna och stå lite då blir den godast.Vill du ha mer rökig smak på såsen kan du ta i någon droppe rökarom. Var dock försiktig då den lätt tar överhanden. För hetta tillsätt tabasco.
SÖKORD Äggfri, Glutenfri, Mejerifri