Grynfri knaprig granola

Ta vad-du-har-hemma-granola. Mättande och näringsrik att toppa din gröt, smoothie eller havre/chiapudding med.
Måltid Frukost, Mellanmål

Ingredienser
  

  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl mandlar eller valnötter
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl helt bovete
  • 3 msk kokosolja eller ghee
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl lönnsirap eller honung
  • 3-5 msk smaksättning: kanel, kakao, kardemumma eller vaniljpulver efter eget tycke och smak
  • 1 nypa salt
  • 1,5 dl torkade bär eller frukt (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR
 

  • Om du har tid och vill och orkar:
    Blötlägg alla nötter och frön i ca 8 timmar eller över natten för att få bort lektiner i nötterna.
  • Sätt på ugnen på 125 grader.
  • Hacka alla nötterna och blanda de torra ingredienserna (utom torkade bär eller frukt) med varandra (eller så kör du allt i en matberedare för att finfördela blandningen).
  • Blanda kokosolja/ghee och vatten och värm på svag värme
  • Häll över vätskan och krydda med kanel eller andra kryddor. Tillsätt sötning och smaka av.
  • Fördela blandningen över en eller två plåtar täckt med bakplåtspapper och grädda/torka i ugnen på 125 grader (gärna varmluft) i ca 50 minuter.
    Håll koll mot slutet och tillåt kortare eller längre tid eftersom att ugnar är olika. Blandningen ska ha fått en fin gyllene och rostad färg och vara nästan helt torr. Granolan kan torka lite extra på plåten i rumstemperatur. T.ex. över natten.
  • Om du vill smaksätta med bär och torkad frukt blandar du i det i sval granola. Till exempel är torkat äpple och kanel gott och andra alternativ är hackade dadlar, aprikoser, mullbär, russin eller tranbär.
  • Häll sedan på burk med tätslutande lock.
SÖKORD Äggfri, Glutenfri, Mejerifri, Vegan