Spannmål är inget som vi människor har ätit länge i evolutionen och som många mår bra av att inte äta alls eller i begränsad mängd. Vetet idag som innehåller höga mängder gluten är en enorm negativ hälsopåverkare. Vårt vete har genomgått en enorm transformation till det sämre tyvärr. Det finns få likheter med ursprungsvetet.
Så vanligt vete är något vi rekommenderar alla att undvika för hållbar hälsa. Det finns för många studier på att detta moderna vete skapar inflammation och andra obalanser i oss så inget vi kan rekommendera. Som vanligt gör det
inget om du äter det vid enstaka tillfällen förstås.
Dock tycker vi att enkornsvete eller emmer, som också är en äldre sort, har naturligt låga nivåer av gluten kan avnjutas högtidligt.
Övriga spannmål får du testa dig fram i hur du mår av dem, är mycket olika, bara du vet hur du mår.
Vi rekommenderar spannmål enligt följande rangordning
(om du tål dem):
1. Naturligt glutenfritt (dvs vetefritt)
2. Gamla ursprungsorter som Emmer, Enkorn, Dinkel (äldre sorter) och Nakenhavre
3. Fullkorn i begränsad mängd
Vardagsäta:
Naturligt glutenfritt hembakat eller bageribakat bröd (ej påsbröd med en massa onödiga tillsatser i butik)
Naturligt glutenfritt (låt helst bli ersättningsprodukterna varje dag)
Havre om du tål
Bageriprodukter på gamla ursprungsorter
Egengjord havredryck eller rent alternativ från affären
Helgäta:
Surdegsbröd (äkta surdeg och ej tillsatt jäst)
Glutenfria ersättningsalternativ
TIPS:
Undvik raffinerat vitt vetemjöl, det innehåller ingen näring alls. Det finns en hel separat informationsfolder om gluten där vi berättar mer.