Sötning

Naturlig sötning är till exempel torkad frukt, bär, kallslungad rå honung, 

dadlar, kokossocker och lönnsirap. 

Vanligt vitt socker är en ultraprocessad produkt.

Följ våra tre principer, tänk på att vi evolutionärt ej hade tillgång till sötning i den mängd som vi har idag så undvik i vardagen om du kan.

Naturlig sötning kommer från växtriket.

Varning

Motsatsen till naturlig sötning är artificiella sötningsmedel. Det är egentligen bara kemikalier som tillsätts till mat/godis/snacks för att det ska smaka sött. Det behövs en väldigt liten mängd i maten för att få samma söta smak som vanligt socker. Våra kroppar kan bli paralyserade av detta socker och beroenden är vanligt.

Man använder sig av molekyler som när de hamnar på din tunga, sänder en signal till din hjärna att detta är sött. Så allt är alltså väldigt kemiskt och gjort i laboratorium. 

Det som blir ett problem med såna här artificiella sötningsmedel och annan mat som ska likna den riktiga, naturliga maten är att kroppen förbereder sig för maten. Men så kommer inget, inga riktiga vitaminer, mineraler och 

andra byggstenar och kroppen blir liksom inte nöjd. Så den sänder ut signal för att få i sig mer mat. Och det blir då lättare för många att överäta. Detta gäller inte bara vid olika socker, men all mat som inte har den näring som kroppen behöver. Man äter, men man ger inte kroppen det den behöver.

Tänk på

Björksocker (xylitol) är ofta syntetiskt framställt. Även om steviolglykasider kommer från växten Stevia så är det en lång framställningsprocess att få fram det vi köper i affärerna och den blir då inte så värst naturlig längre. Det finns en grönare stevia som är mer naturlig, men svårare att få tag i.

Vardagsäta:

Bär

Lönnsirap i små mängder. 

Honung (helst rå)

Helgäta:

Torkade frukter

Raw-foodbakverk

Sylter och marmelader med naturlig sötning

Kokossocker 

Dadlar, aprikoser (torkade) och katrinplommon (torkade)