Primära proteinkällor

Med kött menar vi kött (nöt, får, lamm, vilt, gris), fågel, fisk och skaldjur med mera av hög kvalité.

Att äta kött av låg kvalité bör betänkas mer än en gång då näringshalten är lägre, tillsatserna höga och djuret kan ha behandlats med antibiotika och ätit onaturlig föda som vi också får i oss om vi äter detta kött.

Animaliska källor innehåller otroligt många kompletta näringsprofiler som vår kropp känner igen och som den lätt kan absorbera. Detta betyder att det finns näring i kött som vi inte kan få från vegetabilier på samma sätt. 

I vegetabilier kan man få förstadieämnena som kroppen själv måste 

omvandla till den form den behöver, men kanske inte alltid i den mängd vi behöver för hållbara kroppsfunktioner och energinivåer.

Det finns inga studier som visar på att naturligt, rent och nära köttprotein har någon som helst negativ hälsopåverkan. Snarare tvärtom, då kött innehåller många viktiga essentiella näringsämnen (som kroppen inte kan tillverka själv utan som vi behöver får i oss via kosten) i en form som kroppen gillar och kan absorbera lätt.

Att äta hela djuret är en annan devis att börja fundera över, head to tail. Det ger naturlig variation och brett näringsutbud samt att vi gynnar miljön, vi tar hand om delar som annars ibland bara slängs. Jaga dessa delar, de är billiga, innehåller hög näringshalt och gynnar miljön.

Benbuljong är något av det bästa man kan äta för hälsan; det innehåller 

massor av vitaminer och mineraler och är bra och läkande för tarmen. Att koka själv på en ekokyckling man först ugnsbakat och tagit av köttet av är inte svårt när man väl fått in vanan. 

Se upp med proteinpulver så det finns sorter som är ultraprocessade och innehåller onaturliga tillsatser.

RÖTT KÖTT

När vi pratar rött kött menar vi här nöt, får, lamm, gris, ren och vilt.

Vi rekommenderar kött enligt följande rangordning:

1. Gräsbetat/naturbetat svenskt kött (inklusive vilt och lamm i säsong)

2. Ekologiskt svenskt kött 

3. Konventionellt svenskt kött

Gräsbetat kött, vad är det?

Det finns många fördelar med gräsbetskött. Djur lever under 

ursprungslika förhållanden, de betar fritt och äter det de är 

gjorda för: gräs, klöver, maskrosor och andra örter som finns i 

beteshagen. På vintern fodras de uteslutande med ensilage, som är mjölksyrat gräs. Detta gör att de växer upp långsamt och 

köttet hinner utveckla en rik och fyllig smak, samtidigt som det blir välmarmorerat och därför naturligt mört. 

Vardagsäta:

Helt djur (dock har vi ofta inte möjlighet att tillaga det helt i vardagsmiljö men styckade delar av hela djuret)

Naturligt feta styckningsdelar eller färser med ben och fettkappa kvar för naturligt och näringsrikt fett 

Inälvs- och organdelar eller organfärser  

Charkuterier, korvar och bacon utan tillsatser

Benbuljong

Viltkött i säsong

Vi påminner om detaljer som både är billiga, extremt näringsrika och värda att lägga till i din vardagskost om du vill prova: märgben, benbuljong, 

oxsvans, hjärta, lever och tunga.

Färserna får gärna vara extra feta och den som vill jaga extra näring kan mixa organfärs med vanlig färs eller köpa färdigblandad i gårdsbutik. 

Helgäta:

 

Filéer och fettsnåla styckningsdelar

Charkuterier med tillsatser (förpackad smörgåsmat mm.)

Filéer innehåller ofta höga proteinhalter som inte är optimalt att äta av jämt.

Vilt i säsong

Hare: Jan, Feb, Sept, Okt, Nov, Dec

Rådjur: Jan, Maj, Jun, Sept, Okt, Nov, Dec

Vildsvin: Alla månader utom Maj

Älg: Jan, Sept, Okt, Nov, Dec

TIPS:

1. Leta fram din mormors gamla kokbok, där finns ofta fina köttrecept som är både näringsrika och goda.

2. Tugga i dig brosk, leder och senor så blir du naturligt snygg då kolla gen gömmer sig där som ger dig slätare hy, tjockare hår och gynnar leder och skelett

3. Drick benbuljong, rena rama näringsdrycken

4. Gör egen leverpastej

Vart hittar du detta kött?

Gårdsbutiker

REKO-ringar (finns på Facebook)

Saluhallar

Välsorterade mataffärer

Jägare du känner

FÅGEL

Vår vanligaste matfågel i Sverige är kyckling, men utöka gärna ditt sortiment med höna, tupp, gås, anka och kalkon. Vildfågel är både gott och smakrikt, dessa flygande stekar behöver vi återinföra i vårt matsortiment för vår egen och miljöns skull. Sätt GPS’en på orre, ripa, tjäder, trast också.

Just nu finns det otroligt mycket kyckling i våra butiker, det krävs en viss 

ansträngning för att hitta de rena produkterna. Men ack så mycket mer värt det är för vår hälsa, känsliga personer kan få allergiska reaktioner mot 

industrikyckling enbart på grund av att de fötts upp på foder som inte är 

naturligt för arten, men billigt för producenterna.

Välj med hjärtat och bra kvalité innebär kärlek till djuren och miljön också.

Ren buljong på fågelskrov är ett mycket näringsrikt alternativ som både är läkande och näringsrikt.

Vi rekommenderar fågel enligt följande rangordning:

1. Ekologisk och KRAV-märkt svensk fågel (inklusive vildfågel)

2. Ekologisk svensk fågel

3. Konventionellt svensk fågel

Vardagsäta:

 

Hel fågel

Fågellever (kycklinglever är mild i smaken och bra att göra pastej på)

Fetare delar som lår

Vingar och glöm inte att brosket är en stor källa till naturligt kollagen (som bland annat är effektivt mot rynkor och åldrande hud)

Kycklingklubbor/ben

Vildfågel

Buljong

Helgäta:

Bröstfilé som är minst näringsrikt och fettsnålt, behåll och knaperstek skinnet och ät.

Fågel från industrin som fötts upp i onaturlig miljö och ätit onaturlig mat

Vart hittar du detta kött?

Den kyckling vi rekommenderar i Sverige just nu är REKO-kyckling.

Gårdsbutiker (online eller fysiska butiker)

Saluhallar

Välsorterade mataffärer

Jägare du känner

FISK OCH SKALDJUR

När det kommer till fisk är det problematiskt. Svårt att veta vad som är bra och mindre bra, i grunden är det en superbra råvara men just nu är vi osäkra på om fisk verkligen är hälsosamt att vardagsäta dagligen.

Det finns alldeles för många studier och mätningar som visar höga halter av miljögifter i de flesta fiskarter, både från insjöar och hav. Tungmetaller som våra kroppar har svårt att göra sig av med i dagsläget. 

När det kommer till fisk så rekommenderar vi att äta med måtta, men ska vi rekommendera någon fisk i större mängder är det små feta fiskar som sill och makrill och skaldjur (som är zinkrikt naturligt). Större fiskar, högre upp i näringskedjan, har mer ackumulerade toxiner.

Vi ber dig ödmjukast att själv söka upp fakta om fisk då det ändras ofta men nedan rekommendationer är vad vi kommit fram till i dagsläget.

Skaldjur som musslor och ostron är näringsrika alternativ. De innehåller fina näringsämnen som vitamin B12 och zink.

Vi vill dock presentera något som ger dig ren och naturlig näring och det är tång, sjögräs och alger som både är miljösmart och de flesta innehåller rejäla mängder vitaminer, jod, kalcium och andra mineraler. Vanliga sorter av alger är kombu, dulse, arame och kelp.

Jod – en vanlig bristvara men superviktigt för vår hälsa

Jod ingår i våra sköldkörtelhormoner, kroppens “gaspedal”, men är nödvändigt för en korrekt funktion av många av kroppens organ och vävnader, inklusive bröst, bukspottkörtel, hjärna med mera. Musklerna, hjärnan, avgiftningen och försvaret behöver jod. Vi kan skriva en hel uppsats om det men kort och gott det är supernäring för oss. 

Jod finns i jodberikat bordssalt. Bästa livsmedelskällorna för jod är mat från havet i form av alger, skaldjur och fisk. 

Vi rekommenderar ren torskleverolja för att få i sig de nyttiga och viktiga 

vitaminerna A, D och Omega 3 naturligt. Dessa fetter och fettlösliga 

vitaminer har starka kopplingar till vår kognitiva funktion, vårt minne och tankeförmåga. Och att få i sig dessa från växtriket är enligt studier inte 

tillräckligt, men testa och avgör själv. Vi tror att helheten har en betydelse och en stressad kropp drar mer bränsle än en kropp helt i balans.

Vi rekommenderar fisk och skaldjur enligt följande rangordning:

1. KRAV och MSC-märkt 

2. Titta gärna på fiskguiden från WWF

3. Fiskade utanför Norge & Island där de renaste vattnen sägs vara just nu eller odlade svenska skaldjur

Vardagsäta:

Fryst fisk från GRIMSIS

Kosttillskott av torskleverolja (Rosita är ett bra märke)

Med måtta: Ansjovis, makrill, sill, sardiner, rödspätta, öring, flundra, kummel och sik (små fisksorter)

Skaldjur (ex krabba, kräftor, ostron, musslor, bläckfisk…)

Tång, alger och sjögräs (börja gärna med kelpnudlar som är gott i 

sallader)

Ren skaldjursbuljong som du kokat själv eller en med få tillsatser

Helgäta:

Fiskfilé

Övrig fisk

Varning för lax:

Lax är problematiskt både i odlad (KRAV och konventionell) och vildfångad form. Svensk vildfångad lax innehåller höga halter av miljögifter, dioxin och PCB (detta lagras i fettet, därav att lax har högre halter än exempelvis torsk). Odlad lax innehåller rester av bekämpningsmedel, dessutom är sättet laxen odlas och utfodras på långt ifrån sin naturliga miljö. 

Vart hittar du denna fisk och skaldjur?

Den fisk vi rekommenderar i Sverige just nu är GRIMIS-fisk som fiskas 

utanför Island.

Matbutiker (online eller fysiska butiker)

Fiskbilar (fråga i fiskbilen om vilken fisk som är i säsong)

Välsorterade mataffärer (GRIMSIS finns i frysdisken)

MEJERIPRODUKTER

Här höjer vi varningens finger för många mejeriprodukter på marknaden är ultraprocessade och det finns få produkter som kvalar in till vår nivå. 

De rena produkter som finns är fullfeta och minimalt processade, och då går de 

vanligaste mjölkprodukterna i affärerna bort. 

Samtidigt är mjölk klurigt då det inte evolutionärt är en råvara vi ätit länge samt att det ofta skapar inflammationsprocesser. Om vi överhuvudtaget bör äta mjölkprodukter är en annan fråga som vi kommer att återkomma till i en annan broschyr.

Vad vi menar med mejeriprodukter är bland annat smör, ost, crème fraiche, kefir, fil, yoghurt, mjölk.

Vi rekommenderar mjölkprodukter enligt följande rangordning (om du tål mjölkprotein):

1. Fullfeta, osötade och ekologiska

2. Alternativt växtbaserade mjölkalternativ utan tillsatser

3. Opastöriserade 

Vardagsdricka:

Smör med hög fetthalt men helst ghee

Opastöriserad mjölk eller helmjölk (ohomogeniserad och fullfet)

Osötad fullfet kefir (gärna hemmagjord)

Get/fårmjölk

Hårdost men ej varje dag

Helgdricka:

Yoghurt (även sötad men söta gärna själv med bär och frukt)

Ost

Fullfet grädde

Vart hittar du dessa mejeriprodukter?

Matbutiker med brett sortiment (online eller fysiska butiker)

Direkt hos bonden

Saluhallar

 

 

FETTER OCH OLJOR

Naturligt fett och hälsosamma oljor är en mycket viktig del för oss människor som har ett sådant sofistikerat nervsystem och avancerad hjärna. Vi är 

beroende av fett – av det naturliga och hälsosamma fettet. Utan fett minskar våra funktioner både kroppsligt och mentalt.

Lika lite som du blir söt av socker blir du fet av fett. 

Fett gör dig mätt – inte fet.

 

Om vi inte får i oss tillräckligt med fett kommer kroppens 

regleringsfunktioner att ta skada, som exempelvis hormonproduktionen 

och fertiliteten. Fett behövs också för att motverka inflammation och allergier.

Även hjärtat och andra organ är beroende av fett så äter du lite fett och vill ha hälsan i behåll bör du tänka om.

Undvik (eller ät så sällan du kan)

1. Transfetter och industrihärdade/ultraprocessade fetter Vegetabiliska oljor från majs, sojabönor, sesam, jornöt med flera, som även finns i margarin, färdiga 

salladsdressingar, chips, chokladgodis med mera.

2. Kemiskt industriprocessat fett

Som margarin och alla flytande oljor – som inte är kallpressade vegetariska. Se efter vilken typ av fett som ingår i varorna innan du köper dem. Är du osäker på huruvida maten innehåller mindre bra fettsyror eller inte – ät den inte. Det är en billig 

investering i bättre hälsa.

3. Fettsnål mat 

För den ger kort energi, det vill säga dålig uthållighet, trötthet, huvudvärk, PMS, psykisk instabilitet (nervig), splittrade tankar (stissig), över- eller undervikt, sämre sömn, ökad risk för cancer och metabolt syndrom med mera.

Bra fetter

Smör, ghee (klarifierat smör som är bra för de som är känsliga för mjölkprotein) och även ister och andra djurfetter är mycket bra. Var generellt inte rädd för fett från djur, tex i ägg eller feta bitar, det innehåller bla retinol (riktigt 

A-vitamin) som är mycket viktigt av många olika anledningar.

Vad gäller olja rekommenderar vi främst oraffinerad ekologisk olivolja, kokosolja eller avokadoolja.

Vardagsäta:

Olivolja (kallpressad) i kalla rätter

Oliver

Avokado

Fett från djur (talg, ister, ghee, kycklingfett, ankfett, feta köttdelar)

Kallpressad svensk rapsolja

Kokosfett (helst kallpressad och ej i silverförpackning – den är ultraprocessad)

Kokosgrädde 

MCT-olja eller C-8 i perioder

Torskleverolja (Rosita)

Helgäta:

Smör

Nötter och nötsmör

Mejerifett som ost och grädde

Vart hittar du dessa fetter?

Matbutiker med brett sortiment (online eller fysiska butiker)

Direkt hos bonden

Saluhallar