Oxalater
Det kan i dagens samhälle vara lätt att tro att grönsaker inte kan överdoseras men vi ber er fundera själva om din konsumtion är naturlig eller inte. Genom att enkelt ta sig en tankeställare om det är naturligt för oss att äta de
mängderna av olika specifika växtråvaror som vi äter eller om det kanske kan bli för mycket?
Det finns växtgifter i grönsaker, växternas skydd då de varken har klor, tänder eller kan springa ifrån sina fiender. Så de måste skydda sig på annat sätt för att arten inte skall utrotas och ätas upp fullständigt av andra arter. Då
skyddar de sig genom att vara giftiga och ett av dessa ämnen är oxalater och gör att många skadeinsekter undviker dem i större mängder.
Tro det eller ej men gröna drinkar är inte alltid nyttiga.
Problemet är att oxalaterna som våra kroppar gillar att samla på sig kan bilda saltkristaller som sätter igen våra kroppar, det finns en massa hälsoproblem kopplat till detta. Mest känt är nog njursten, men de kan fastna överallt som i sköldkörteln, leder, ben och blodådror och skapa inflammation, skada vävnader och orsaka smärta. Det kan ge en mängd olika symptom inklusive sömnstörning, smärta, ledvärk, svullnad, hudbesvär, autoimmunitet och psykiska problem.
Enligt oxalat-forskaren Susan Owens (som själv har oxalatbesvär) kan en
låg-oxalat-diet hjälpa vid Hashimoto/låg-ämnesomsättning, astma, KOL, cystisk fibros, fibromyalgi och mycket mera. Särskilt verkar sköldkörteln vara utsatt.
Detta är ett svårt område där mer forskning krävs, men är mycket intressant och troligen ett samhällsproblem nu när så många människor väljer att äta mer vegetariskt och inte säsongsbaserat. Människan har tidigare i vår historia aldrig haft tillgång till tex spenat, soja, bär eller nötter året runt. Att äta vegetariskt i säsong är bra, men kan bli svårt i Norden på vinterhalvåret där det finns ont om vegetarisk näring naturligt.
Detta inget problem för friska individer att konsumerar oxalatrika livsmedel då och då men värt att väga in för en hållbar hälsa framåt är att inte överdosera genom att till exempel dricka spenatsmoothies med en påse spenat ofta. Det är lätt att dricka för stora mängder när det mals ned i en smoothie.
Oxalater
Höga nivåer i:
Spenat, mangold, betor, rabarber, aprikos, kiwi, de flesta bönor, kakao, svart te…
Låga nivåer i:
Isbergssallad, sparris, rucola, kokosnöt, blomkål, broccoli, äpple, avokado, gröna ärtor…
Vi rekommenderar grönsaker, örter, frukter och bär enligt
följande rangordning:
1. Ekologisk och KRAV i svensk- & medelhavssäsong
2. Clean & Dirty fifteen
3. Frysta bär, örter och grönsaker
Notera att du ekologiskt och KRAV inte behöver betyda att det är bättre än att köpa icke-ekologiskt från en bonde i närheten, använd ditt sunda förnuft och avgör själv.
Vardagsäta:
Allt du kan plocka vilt i naturen i säsong
Allt som går att odla ute i säsong i Sverige (eller närliggande länder)
Infrysta svenska och nordiska rena råvaror
Alla örter
Tänk på att frukt är inget vi ätit i stora mängder under evolutionen och det är sött (fruktos) samtidigt som det innehåller mycket vitaminer. Sött gillar våra mindre bra magbakterier så tänk på att inte mata dem för mycket.
Helgäta:
Lördagsgodis som frukter och bär (istället för processat godis med
glukossirap och socker som största ingredienser)
Exotiska varor
Juice (tänk på att endast ett halvt glas äppeljuice ger dig en stor dos fruktos)
Torkade frukter och bär på grund av dess höga sockerinnehåll
Växtbaserade proteinbars, proteinpulver och olika högprocessade
vegetabiliska ”hälsoprodukter”