Grönsaker finns i hur många former som helst; potatis, sötpotatis och andra rotfrukter, kål och lök av många olika slag, squash, pumpa, aubergine,
broccoli, blomkål, gröna bladgrönsaker, tomater, gurka, selleri med mera. Likaså frukt, örter och bär.
De flesta livsmedel i den här stora gruppen innehåller många olika vitaminer och mineraler som är viktiga för oss. Faktiskt är det så att grönsaker mår bra av att tillagas med bra fett för att vi ska kunna ta upp näringen ännu bättre. Inte just C-vitamin dock som försvinner vid upphettning så en blandning av tillagat och rått är bra. Och ju bättre kvalitet desto bättre.
Örter och kryddor är oerhört gynnsamt för oss. En studie med 6 gram av kryddblandningen: gurkmeja, ingefära, svartpeppar, basilika, koriander,
oregano, persilja, kanel, rosmarin och timjan efter måltid visade sig minska flera inflammationsmarkörer.
Följ clean fifteen och dirty dozen om du vill, det ger en insikt om renheten.
Ät gärna mycket av våra svenska superbär och superfrukter som finns naturligt i våra skogar och trädgårdar; äpplen, päron, körsbär, krusbär, svarta vinbär, lingon, blåbär och hjortron med mera som är mycket näringsrika. Och följer du säsongens variation så får du en naturlig variation, dock gillar vi frusna bär året runt.