Näringsguiden 1.0

Konsten att bli näringsmedveten och öka välbefinnandet

En vägvisare som förklarar vad som ger näring och vad du kan se upp med. Syftet är att möjliggöra medvetna val i vardagen som gynnar dig över tid. Så du som en stolt krigare kan sätta näring på spjutet och återvända till ditt hem för att tillaga livsenergi till dina celler, din kropp, dina organ, dina flöden och din existens. 

Dags att komma ihåg vad du kanske glömt att längta efter – kraft, energi och vibrationer till din kropp, sinne och själ, genom naturlig näring.

Tre grundprinciper att mjukt ta i beaktning i vardagsvalen som ger en naturlig variation och näring samtidigt som du skänker omtanke om moder jord:

Naturlig – finns råvaran att återfinna i naturen?

Ren – naturliga odlings- & produktionsmetoder?

Nära – är råvarans ursprung nära dig nu geografiskt?

Vi tror inte att du behöver veta allt om vilka mikro- och makronäringsämnen din kropp behöver. eller om den finns i maten du äter. Så som vilken mängd kolhydrater, fett och protein. Eller vilka mineraler, vitaminer eller andra mikronäringsämnen som finns i födan.

Det behöver du inte tänka på om du äter enligt de tre grundprinciperna ovan. Då får du en naturlig sammansättning av ämnen och i ett format som kroppen känner igen och kan absorbera, helt naturligt.

Vi tror att ett avslappnat förhållningssätt till näring och vår mat skapar hälsa. Och det är helt upp till dig både hur 

Det som beskrivs i denna näringsguide är basen som precis alla mår bra av att följa. Det enda du egentligen behöver ta med dig är de tre principerna ovan när du väljer föda. Vi rekommenderar att både äta råa och tillagade varor då olika tillagningsmetoder utvinner olika typer av näring i råvarorna.

Kanske den allra viktigaste av punkterna ovan är att fundera över är hur 

råvarorna framställts och hur de behandlats. Det vill säga i vilken grad 

råvaran processats eller inte. Som vi förklarat i tidigare kapitel bör vi undvika att välja ultraprocessade produkter dagligdags för det skapar ohälsa i oss på så många sätt. 

Det du behöver veta för att ta reda på om en produkt är ultraprocessad eller inte är att titta på ingredienslistan, om produkten har en sådan, och se efter om du med exakt samma ingredienser (även alla tillsatser) skulle kunna 

tillaga råvaran i ditt eget kök. En ultraprocessad vara är oftast tillverkad i fabrik. Eller så väljer du en lätt väg och tar råvaror utan innehållsförteckning som rent kött, grönsaker, frukt och bär med mera.

Mjölk från kon innehåller mycket näring, men den ultraprocessade mjölken i paket är som kemiska bomber för våra kroppar. Inget vi  skulle kunna tillaga i vårt eget kök, för visst har du inte en centrifug eller de syntetiska vitaminer som är tillsatta med mera. Under produktionen har det skapats ämnen som rentav är skadliga för oss även om grundråvaran är helt naturlig.

Vid större obalanser kan det krävas mer djupgående näringsadaptering under en period och då rekommenderar vi individuell konsultation med en kost- & hälsocoach.

Se detta som en översiktlig vägledning och inspiration för att själv börja leta efter djupare information efter just dina behov. Fortfarande är du själv den viktigaste personen i din hälsoutveckling, det är bara du som kan lyssna, känna och inse hur din kropp fungerar och vad du mår bra av.

Kom ihåg

Vi är unika och det som är rätt för dig, behöver inte vara rätt för någon annan. Lyssna på din kropp och lär dig känna efter vad den inte gillar, vad den tolererar och vad som ger dig energi och glädje. 

Kom också ihåg

Att om du ätit mycket onaturlig och processad mat tidigare så har din kropp, celler och belöningssystem blivit påverkade. Du kan ha svårt att slita dig ifrån detta beroende som kanske skapats men håll i och låt den naturliga näringsrika maten mjukt och 

följsamt få ta större och större plats. Ibland skriker kroppens dåliga bakterier efter sin favoritföda som du kanske tar bort, men övervinn kampen med bakterierna och skapa långsiktigt hälsa.

Gör så gott du kan och försök välja bästa möjliga produkter utifrån dina förutsättningar. Ofta är billiga förpackade färdigprodukter sämst, svenskt och närodlat bättre, ekologiskt ännu bättre och vilt och regenerativt producerat bäst. Det gäller både kött, fisk, fågel, spannmål, grönsaker, frukt och bär, färdigmat och rena råvaror, ja, allt.